Projektas „UAB "Kupiškio alus"

UAB „Kupiškio“ įvykdė projektą „UAB "Kupiškio alus" naujų užsienio rinkų plėtra“ (VP2-2.1-ŪM-04-K-05-301), kuriam skirtas finansavimas pagal Lietuvos 2007–2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir Ekonomikos augimo veiksmų programos priemonę „Naujos galimybės“ iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Projekto pradžia – 2014 m. liepos 10 d., projekto pabaiga – 2015 m. rugsėjo 5 d.

Projektui įgyvendinti skirta 12.294,74 Eur iš Europos Sąjungos Europos regioninės plėtros fondo.

Projekto eigoje įmonė dalyvavo dviejose tarptautinėse parodose: tarptautinėje specializuotoje maisto pramonės parodoje Rygoje (Latvija) RIGA FOOD’15, kuri vyko rugsėjo 2–5 dienomis irtarptautinėje specializuotoje maisto pramonės ir gėrimų parodoje IFE Londone kovo 22–25 dienomis.

Parodose buvo pristatyti UAB „Kupiškio alus“ produktai, sulaukta didelio susidomėjimo, gerų atsiliepimų, parsivežta minčių ir idėjų naujiems gaminiams. Su potencialiais pirkėjais pasirašomi ketinimo protokolai ir derinamos bendradarbiavimo sutartys.

Projektas prisidėjo prie „Kupiškio alus“ vardo garsinimo ir naujų klientų paieškos.



„Butautų dvaro“ šokolado juodasis alus

Išvirtas iš penkių - šviesaus Pilsner, Miuncheno, karamelinio, juodojo ir šokoladinio - salyklų derinio, kuris suteikia šiam alui tamsaus raudonmedžio spalvą ir subtilų juodojo šokolado kartumą bei aromatą.

Alk. 6,0%

„Kvietinis“ alus

Nefiltruotas, drumstas, lengvo ir gaivaus skonio baltas alus. Šio alaus fermentacijai naudojamos aukštutinio rugimo mielės sukuria subtilų vaisių ir gvazdikėlių aromatą.

Alk. 4,6%



« atgal

Įstatymo rengėjams pritrūko kompetencijos

Mažųjų lietuviško alaus daryklų susivienijimas Aukštaitijos bravorai, bei alaus žinovai teigia, kad LR Seimo priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios alų pardavinėti didesnėmis nei 1 litro pakuotėmis yra blogas sprendimas, žlugdantis aludarius.

„Manome, kad įstatymo rengėjai parodė visišką nekompetenciją, nes šiuo sprendimu uždraudė Lietuvos vartotojui paragauti prestižinio pasaulyje pripažinto „Gineso“ alaus, kurio stiprumas viršija įstatymo nustatytą normą, o tuo pačiu naikina ir Aukštaitišką paveldą, nes čia buvo gaminamas ir stiprus alus“, - sako Aukštaitijos bravorų atstovas Domantas Vizbaras.

Pasak jo, Aukštaitijos bravorų susivienijimo gaminamas alus yra iki 5,5 proc. stiprumo, pilstomas į išskirtinę 1 bei 2 litrų stiklo tarą su senoviniu kamščiu. „Niekada jo nepilstėme ir nepilstysime į vadinamuosius „bambalius“. Įstatymo rengėjai visiškai nesidomėjo alaus rinka Lietuvoje, nes mūsų gaminamas reprezentacinis Aukštaitijos bravorų alaus pilstomas į 2 litrų stiko tarą. Tačiau tokio alaus eilinis alkoholio vartotojas neįpirks, nes jo kaina yra solidi. Šį įstatymą reiktų tobulintį, atskiriant stiklo taros talpą nuo vainamųjų „bambalių“, - sako D. Vizbaras.

Nepriklausomo alaus eksperto Vidmanto Laurinavičiaus nuomone, Lietuvos aludariai neteisingai skirstomi į didžiuosius ir mažuosius. „Mažaisiais aludariais pas mus reikėtų vadinti bravorus, verdančius 20-50 tonų alaus per mėnesį. Tuo metu, „mažaisiais“ aludariais viešai besivadinantys mažieji bravorai dabar išverda vos ne 10-20 kartų daugiau, iki milijono litrų kas mėnesį. Tai, kaip tada vadinti šeimos verslo aludarius, pagaminančius vos 2-3 tonas per mėnesį? Taip yra klaidinami ir vartotojai, kas yra tikrai neleistina sąžiningos konkurencijos sąlygomis“, - teigia V. Laurinavičius.

Alaus ekspertas teigia, kad tikri mažieji aludariai atsisako gaminti stiprų alų ir juolab nebepilsto alaus į 2 litrų plastiko butelius.

„Mano nuomone, plastiko tarą išvis reikėtų uždrausti. Esu apkeliavęs daug mažų alaus daryklų Vokietijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje ir niekur nemačiau į plastiką išpilstyto alaus, juolab 2 litrų. Taigi Seimo priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos labiau atsilieps būtent vidutiniams ir didiesiems aludariams, užtvindžiusiems rinką pigiu ir stipriu alumi“, - teigia V. Laurinavičius.

Aukštaitijos bravorai yra pelno nesiekiantis susuvienijimas, vienijantis Aukštaitijos regione (Biržuose, Kupiškyje, Panevėžyje, Anykščiuose) veikiančius ir aukštaitiškos aludarystės tradicijas puoselėjančius mažuosius alaus bravorus.